Borstvoeding, een persoonlijke blog

Borstvoeding

Het is de week van de borstvoeding.

We willen hier graag aandacht voor vragen omdat wij ook pro borstvoeding zijn!

Ik (Anouk) wil jullie eerst even meenemen in mijn eerste borstvoedingservaring. Er rust nog vaak een taboe op het geven van borstvoeding in het openbaar en je leest niet zo vaak het ‘’echte’’ verhaal. Borstvoeding geven is bij tijden gewoon erg hard werken en niet altijd leuk!

Op dit moment ben ik met zwangerschapsverlof en van plan om weer borstvoeding te gaan geven aan onze dochter.

 

Toen ik zwanger was van mijn zoontje Jop (nu 2,5 jaar) was ik ook van plan om borstvoeding te gaan geven. Toen Jop geboren was kroop hij binnen een paar minuten al naar mijn borst. Dat was een bijzondere ervaring! En hij begon direct goed te drinken. Ik dacht: wauw dat komt wel goed.

Helaas heb ik in de kraamweek twee borstontstekingen gehad en dat was echt geen pretje. Ook daarna bleef ik veel pijn houden, vooral na het voeden. Uiteindelijk heb ik na 3 weken de lactatiekundige op bezoek gehad en bleek dat ik het Syndroom van Raynaud had. Oftewel wintertepels (i.p.v. wintertenen…). Mij was eerder verteld om na het voeden mijn borsten te laten luchten, maar dat werkte bij mij juist averechts. Ik moest juist warmtekompressen gebruiken. Toen ik dit ging doen werd het geven van borstvoeding eindelijk leuk! De tepelkloven gingen weg en ik kon zonder tepelhoedje gaan voeden.

 

Hoe lang wilde ik borstvoeding geven? Ik besloot mijzelf geen doel te geven, maar per 2-3 maanden te kijken hoe het ging. Het eerste half jaar ging redelijk makkelijk, al was ik niet gezegend met een hele goede melkproductie. Dus ik moest echt mijn best doen met extra kolven om genoeg voeding te hebben voor de dagen dat ik werkte. Rond 7 maanden kreeg ik een enorme productiedip. Om mijzelf niet meer teveel te belasten besloot ik dat Jop één kunstvoeding mee zou krijgen naar de opvang zodat ik niet de stress had van het nog meer moeten kolven.

Dit werkte erg goed en na een maand was mijn productie weer zo goed dat Jop geen kunstvoeding nodig had.

 

Uiteindelijk heb ik besloten om tot zijn 1e verjaardag te blijven kolven op het werk en daarna af te bouwen naar 2 voedingen per dag. In de ochtend en avond. Dit heb ik nog 7 maanden volgehouden. Voor onze vakantie naar Sri Lanka wilde ik nog goede voeding voor hem hebben zodat als hij ziek zou worden hij altijd mijn melk kon krijgen(voor een goed afweersysteem). Na de vakantie ben ik gestopt en dus in totaal 1 jaar en 7 maanden borstvoeding gegeven. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou doen. Maar omdat ik mijzelf geen doel opgelegd had en dus ook geen druk voelde, heb ik het kunnen volhouden.

 

Mijn tips voor een succesvolle borstvoedingsperiode:

  • Accepteer dat het de eerste weken hard werken is. Pijnlijke borsten, stuwing (koolbladeren helpen!), pijnlijke tepels enz. Het hoort er allemaal bij. Maar als je het accepteert, kun je er vaak veel beter mee omgaan.
  • Leg jezelf geen doel op, je hoeft niet per se drie maanden of een half jaar te voeden. Je moet doen waar je je goed bij voelt! Ook met één à twee dagen voeden kun je al veel voor je baby doen!
  • Als je gaat kolven, koop een dubbele kolf! En koop een kolfbéha, of maak er zelf één. Hoe minder verkrampt je zit, hoe beter de opbrengst is.
  • Heb je een productiedip? Het kan helpen om een paar dagen rond 3-4 uur in de nacht te kolven, dan is je productie het hoogst.

 

Waarom borstvoeding?

Deze vraag krijgen wij bij La Vita Sana vaak, want er is toch ook flesvoeding op de markt?

 

Borstvoeding bevat koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar ook de gezonde onverzadigde vetzuren, nucleotiden, vitamines en mineralen.

Maar het belangrijkste verschil met flesvoeding: moedermelk bevat antilichamen, witte bloedcellen en ontstekingsremmende eiwitten. Allemaal goed voor de afweer van je kindje. Borstvoeding versterkt het immuunsysteem en dat beschermt je kindje tegen ziektes en allergieën. Tevens helpt het de spijsvertering van je baby op gang.

Ook als je je baby maar een paar dagen borstvoeding geeft heeft hij colostrum gekregen. Omdat colostrum de antistoffen bevat die je pasgeboren kindje nodig heeft, wordt het ook wel eens de eerste (en pijnloze!) vaccinatie genoemd.

Borstvoeding komt tegemoet aan de eerste emotionele en voedingsbehoeften van je baby. Het helpt jou om sneller te herstellen van de bevalling. Als je overweegt hoe véél het voor je baby betekenen kan, en hoe weinig het jou zal kosten, dan is het zeker de moeite waard om tenminste een dag of twee de borst te geven, zelfs als je daarna op kunstvoeding wilt overstappen.

 

Richtlijn van de WHO is 2 jaar lang borstvoeding geven. De voordelen van zolang borstvoeding geven:

  • Gezonde darmflora en bescherming tegen allergieën en infecties
    • In de darmen van kindjes die borstvoeding krijgen, zijn vooral de goede bacteriën aanwezig. Deze bacteriën zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën daar niet kunnen groeien.
  • Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het afweersysteem van een borstgevoed kind zich beter ontwikkelt dan dat van een kunstgevoed kind.

Wat als borstvoeding niet lukt of kan (door bijvoorbeeld medicatiegebruik) en je dit eigenlijk wel heel graag had willen geven?

Je kunt in aanmerking komen voor donormelk. Via deze website vind je hierover meer informatie:

https://moedermelknetwerk.nl/donormelk

Wat heb je nodig qua voeding als kersverse moeder?

Als je borstvoeding geeft is het natuurlijk ook erg belangrijk om op je eigen voeding te letten!

Door variatie in de samenstelling van het dagelijkse menu krijgt het lichaam alle benodigde voedingsstoffen. Een volwaardige voeding met veel fruit, groenten en volkoren graanproducten bevat de extra voedingsstoffen die een moeder vooral in het begin van de borstvoedingsperiode nodig heeft. Ook een vegetarisch eetpatroon met voldoende groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, zuivelproducten en ei, kan alle voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Je hebt ongeveer 500 calorieën meer nodig dan normaal.

Belangrijk is ook om een goede multivitamine te nemen! De zwangerschap en borstvoedingsperiode putten je vitaminen- en mineralenvoorraden uit. Dit moet je dus extra aanvullen. Wij raden aan om Vitals Elke dag Mama te gebruiken, in zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode.

 

Wil je meer weten over de voordelen van borstvoeding? Lees dan dit artikel: https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/97-zo-beschermt-borstvoeding

 

Meer weten of het syndroom van Raynaud? Lees dan dit artikel:

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/170-vaatkramp-raynaud-wintertepels

0