Denk aan vitamine D

Guur, grauw, grijs…. dat is wat deze wintermaanden ons kunnen bieden. Dit zorgt ervoor dat we onze voorraad moeten aanspreken, maar dan moet je voorraad natuurlijk wel optimaal zijn.

De zonnestralen laten zich namelijk minder zien. En de zonnestralen die we op een heldere blauwe dag zien zijn helaas niet voldoende, bevatten te weinig uv, om ons te voorzien van vitamine D. Van april tot oktober neem je voldoende zonlicht op om vitamine D te maken en een voorraad aan te maken in je lichaam om zo de wintermaanden mee door te komen. Mits je natuurlijk voldoende buiten ben. En omdat de meeste mensen kantoorbanen hebben en binnen sporten is dit dus echt een opgave.

Zonlicht is de meest belangrijke bron van vitamine D. Vitamine D is vooral belangrijk voor het reguleren en absorberen van calcium en fosfor in onze botten, deze zorgen dat de cellen kunnen communiceren met elkaar. Vitamine D zorgt ook voor het versterken van je immuunsysteem en daarnaast voor je stemming. Vaak zien wij bij neerslachtigheid ook een vitamine D tekort.

Bij een tekort aan vitamine D leidt dit tot een tekort aan calcium. Het zorgt er namelijk voor dat calcium kan worden opgenomen. Vaak zien we ook dat een vitamine D tekort de volgende klachten geef: oververmoeidheid, lusteloosheid en soms ook spierkrampen. Op den duur zorgt een tekort van vitamine D tot botontkalking dit kan leiden tot botbreuken.

Wij geven als praktijk bijna altijd het advies om extra vitamine D te slikken. De reguliere aanbeveling voor alle leeftijdsgroepen is 5 microgram per dag, met uitzondering van mensen met meer pigment in de huid en kinderen. Het standaard advies is dat dames vanaf de 50 jaar dagelijks extra 10 microgram moeten innemen. Dit omdat de hormoonhuishouding verandert en hierdoor de opname en opslag vermindert. Dames hebben meer kans op botontkalking doordat de opname dus verlaagd is, daarom is het extra belangrijk om hier op te letten.

Vanaf een leeftijd van 70 jaar word de hoeveelheid verdubbeld, dus dagelijks 20 microgram. Dit komt omdat de huid door veroudering minder vitamine D kan opnemen, het maakt dan ook niet uit hoe lang je in de zon zit. Het is dan belangrijk dat je dagelijks een supplement neemt, want vanuit de voeding is het niet mogelijk om deze hoeveelheid binnen te krijgen. Met dit advies kunnen we op weg naar het gezonde leven.