Denk niet in goede voornemens maar in dagelijkse rituelen

Oké het is nu dag 4 van het nieuwe jaar. We hebben de “New Year New me” quotes al weer op social media voorbij zien komen. De druk is hoog want dit jaar moet het toch echt gaan gebeuren. Het nieuwe jaar is pas net van start, het kan toch niet zo zijn dat we week 1 nog geeneens halen?

Waarom leggen we zo’n druk op onszelf? Waarom moeten we perse in het nieuwe jaar onder toeziend oog (want iedereen weet dat er goede voornemens bezig zijn)onszelf veranderen?  Waarom kiezen we voor de alles- of- niets methode? En waarom hebben we daar überhaupt een nieuw jaar, nieuwe maand, nieuwe week of nieuwe dag voor nodig. Hebben wij zelf niet onze eigen wil en kracht in de hand?

Natuurlijk wel maar mensen houden er vaak van om de lat lekker hoog te leggen. Om te streven naar iets, om de volle 100% te geven. En dit voelt vaak niet zo wanneer er een klein ding in eet of leefpatroon wordt aangepast. Vaak moet het hele roer om. En wanneer dit dan niet lukt voelt het als falen. Maar dit is zeker niet het geval. Wij zijn zeker voor verandering, maar niet voor drastische veranderingen of torenhoge doelen. Hierdoor vergeet  je waar je gestart bent en wat je al hebt bereikt.

Begin met kleine aanpassingen zoals elke dag een blokje om, dagelijkse extra groenten eten, 2 glazen water extra per dag of wekelijks een groepsles bij de sportschool.Wanneer je dit behaald hebt kun je vanuit daar weer doelen bijstellen of aanscherpen waar nodig is. Wees niet te streng voor jezelf. Met kleine stappen verander je jouw dagelijkse routine. Omdat de stap niet te groot is lukt het om deze aan te passen.

Dus voel je niet schuldig als je jouw goede voornemen in de eerste week van januari nog niet heb behaald. Maar wacht ook niet een heel jaar om een nieuwe kans te krijgen dit wel te laten slagen. Elke dag, elk uur kan jij een verandering maken.

0