Eten zonder schuldgevoel

Wie herkent zich hierin; je bent een avondje naar de bios en zodra je de bioscoop al binnen wandelt komt de popcorngeur je tegemoet. Je kan dit niet weerstaan en besteld een grote popcorn en een koude cola. Je kijkt de film ‘gezellig’ af en als je thuiskomt voel je je klote. Ja klote, want je hebt popcorn gegeten en je bedoeling was om deze week, ja lees week, gezond te eten. En dat is nu door een avondje bios helemaal verpest.

Wij horen dit bijna wekelijks in de praktijk. Je schuldig voelen omdat je iets hebt gegeten. En meestal is dat iets wat niet per definitie gezond te noemen is. Dit schuldgevoel kan je dag zo beïnvloeden, want zoals we excuses voor onszelf kunnen maken om met een reden wat te kunnen eten. Zo kunnen wij ook onszelf heel goed de grond in boren of boos op onszelf  zijn.

Hoe komt dit nou?

Vaak omdat we niet tevreden zijn, we willen iets te graag (dit mag natuurlijk ook) maar dit willen we te snel. We willen er niet de tijd voor nemen. Wanneer we gewichtsverlies willen dan willen we dat voor de lange termijn. Dat betekend dus niet een crashdieet gaan volgen maar echt je leefstijl aanpassen. Dit zijn kleine aanpassingen in het huidige patroon die je makkelijk kan integreren. Je legt jezelf niet te veel restricties op, dus een feestje op zijn tijd is gewoon haalbaar, wekelijks een frietje als avondeten past prima en een in plaats van elke dag naar de sportschool te starten met elke week twee keer gaan is een passend doel. Maar hierdoor zie je natuurlijk de kilo’s niet er van af vliegen. En dit is natuurlijk ook geen baanbrekend effect waarvoor iedereen warm loopt. Maar hierdoor krijg je wel een veranderd leefpatroon. Vaak komt het gevoel ook vanuit eerdere pogingen om een verandering te maken. Bij het eten van iets “ongezonds” kom je niet dichter bij je doel (op kort termijn), hierdoor voelen wij ons schuldig.

Voor altijd

Een leefpatroon waarbij taart eten met een verjaardag of een drankje bij het uit eten perfect passen. In het weekend een snack bij het kijken van Netflix dat kan gewoon. Zijn er gezondere snacks, ja natuurlijk en deze willen we het grootste gedeelte van de tijd ook terug zien. Is dit enkel rauwkost? Nee, natuurlijk niet! Maar als er dan een maaltijd/snack voorbij komt die niet per definitie als gezond wordt gezien dan moet dit gewoon kunnen. En dan ook zonder schuldgevoel. Zonder het gevoel dat je jouw doel dan niet haalt.

Dus hoe kan je eten zonder schuldgevoel, je af te vragen hoe wil je dat jouw leefpatroon er uit ziet. Heb jij nu nog doelen? Zo ja, geef jezelf een reële tijd om dit te behalen. Pas kleine dingen aan in je leefpatroon. Maak je basis voeding gezond (hier kunnen wij natuurlijk altijd bij helpen). Sta jezelf ook alles toe. Alles kan in mate, als jou basis voeding altijd goed is dan past alles wat extra is hierbij.

Voorbeelden:

  • Elke dag minimaal 1 liter water gaan drinken
  • Elke dag in de pauze 10 minuten lopen
  • Elke dag minimaal 250 gram groenten eten (ook in het weekend)
  • Wekelijks 1 dag minder vlees eten
  • Wekelijks 1 dag geen social media
  • Enkel in het weekend alcohol drinken

Met deze kleine stapjes behaal je ook je doelen en kan je ze makkelijk integreren in je huidige bestaan.

0