Kijk jij wel eens achterom in de wc-pot als je klaar bent met een grote boodschap?
Let jij op je stoelgang: stinkt het, is het dun of dik, zijn het stukjes of is het één geheel, moet je er hard voor werken of kun je het moeilijk ophouden?
Bij ons is dit dagelijks onderwerp van gesprek met al onze cliënten. Vaak weten mensen niet dat wat er uit je lichaam komt überhaupt iets zegt over wat er aan de bovenkant juist wel of niet in moet. Voor ons is dit zeer waardevolle informatie. Dus om goed te kunnen beoordelen wat er in je lichaam gebeurt willen we niet alleen weten wat er aan de bovenkant in gaat, maar ook wat er aan de onderkant dan uitkomt. Als we goed voor ons lichaam en onze gezondheid willen zorgen, moeten we namelijk goed naar het maag-darm kanaal kijken. Hier ligt de basis van onze gezondheid en de verbinding met de rest van ons lichaam. Ze noemen onze darmen tegenwoordig ook wel onze tweede brein.
Even bij het begin beginnen:
Als voeding in ons lichaam komt, komt het eerst in onze mond. Hier wordt het fijngemalen en gemengd met speeksel. Dit lijkt een heel simpele taak en iets waar je meestal niet zo bij stil staat, maar het is erg belangrijk voor de rest van de vertering. In speeksel zitten namelijk heel veel enzymen die zorgen dat de voedingsstoffen in het eten kunnen worden benut om er bijvoorbeeld nieuwe hersen- of spiercellen van te maken.
Vervolgens komt deze voedselbrij in de maag aan. Daar wordt het verder afgebroken door ons maagzuur en nog meer enzymen. Dit is een heel belangrijk proces, omdat hier de zuurtegraad (pH-waarde) wordt aangepast aan de zuurtegraad van de darmen. Dit gebeurt om te zorgen dat er in de darmen een verdere vertering en de opname van voedingsstoffen kan plaatsvinden.
Als de voedselbrij in de darmen aankomt worden hier (in de vele meters darmen die we hebben) alle waardevolle stoffen eruit gehaald en verteerd met de hulp van de miljarden goede bacteriën die in onze darmen leven. Uiteindelijk wordt er in de dikke darm nog veel vocht uit deze brei onttrokken, waarna het restant ons lichaam verlaat als…. Ontlasting, nou ja poep dus.
Je kunt je dan voorstellen dat je aan je poep zou kunnen zien (of onderzoeken) of het proces aan de binnenkant wel helemaal goed gaat. Als er namelijk wat dingen misgaan in het proces kun je daar veel uiteenlopende klachten van ervaren. Denk aan buikpijn, winderigheid, hoofdpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn, slapeloosheid, depressie, etc.
Gelukkig kun je daar zelf heel veel aan doen:
Als eerste is goed kauwen is dan ook erg belangrijk voor het gehele proces. Dit bepaalt of er grote stukken voeding in de darmen komen of een fijne brei. Dit lijkt een schot voor open doel, maar als je te grote brokken in de darmen krijgt, dan kan dit ervoor zorgen dat de voedselresten in je darmen niet volledig kunnen worden benut, de bacteriën in de darmen kunnen de stoffen die je lichaam nodig heeft kan dan niet bereiken, waardoor de brokken eten in je darmen zullen gaan gisten. Als dit gebeurt kun je bijvoorbeeld meer gasvorming in de darmen krijgen, gaan je scheten en poep meer stinken en kun je bijvoorbeeld last krijgen van een opgeblazen gevoel.
Hiernaast zien we veel mensen die te weinig maagzuur hebben, de vertering in de maag verloopt dan ook minder goed. Klachten van te weinig maagzuur lijken erg op die van te veel maagzuur. Het gebruik van medicijnen kan dit proces in de weg zitten en je maagzuur verder verminderen. Vaak wordt er bij klachten gekozen voor maagzuurremmers, wat de klachten wel vermindert, maar het probleem niet oplost.
Ontlasting is er in alle vormen en maten en niemand heeft elke dag precies dezelfde poep. Simpelweg omdat we niet elke dag precies hetzelfde eten, niet altijd te maken hebben met dezelfde ziekteverwekkers en al helemaal niet elke dag hetzelfde in ons vel zitten. Vandaar dat het ons ook zo ontzettend veel informatie kan geven over wat er misgaat en hoe we je klachten kunnen verminderen en je gezondheid te optimaliseren.
Heb jij klachten van de darmen? Is je ontlasting onregelmatig en/of heb je vaak diarree/obstipatie? Neem dan contact met ons op! Wij kunnen je goed begeleiden.