Je kan er niet omheen, noten zijn gewoon een gezonde snack. Alle health goeroes, waaronder wij, slaan je ermee om de oren (nee, niet letterlijk). Wij vinden echter ook dat dit een onmisbare snack is om dagelijks van te genieten.
Maar waarom is het nou zo een gezonde snack? Veel mensen zullen zelfs beweren dat noten juist heel vet zijn. En dat klopt ook noten zitten vol met vet, maar dit zijn wel de goede onverzadigde vetten. Deze vetzuren zorgen voor een verlaging in het LDL cholesterol (slechte) en verhogen juist het HDL cholesterol (het goede). Hierdoor neemt ook het risico op hart en vaatziekten af wanneer je meer onverzadigde vetten dan verzadigd vetten eet.
En ja, je krijgt hierdoor wel meer calorieën binnen, maar dit moet je zien al meer voedingsstoffen.
Noten kun je ook prima gebruiken als vleesvervangers. Veganisten en vegetariërs gebruiken deze ook vaak in hun dagelijkse voeding. Noten zijn namelijk rijk aan eiwitten, B vitamines, vezels en ijzer.
IJzer is heel belangrijk voor ons lichaam en is bij vele processen betrokken, zoals bijvoorbeeld het transport van zuurstof in je bloed. De ijzerbehoefte ligt bij vrouwen hoger dan bij mannen, dit valt te wijten aan het maandelijks terugkerende proces van menstruatie. Nadat vrouwen in de overgang zijn gegaan is deze behoefte weer lager.
Wanneer je vegetariër of veganist bent zijn noten een uitkomst als bron aan ijzer, omdat het ijzer dat in dierlijke producten zit beter door je lichaam wordt opgenomen. En met een recept zoals deze is het geen straf om nog een extra handje nootjes te mogen pakken.
Ingrediënten
- 200 gram gemengde noten
- Zeezout
- 2 el rozemarijn
- 1 el chilipoeder
- 1 tl kokosvet of olijfolie
Benodigdheden
Bakplaat, ovenpapier, mengkom
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vul de mengkom met de noten en voeg de rozemarijn, chilipoeder en olie/vet toe. Mix dit allemaal goed door elkaar zodat alle noten bedekt zijn met een heerlijk kruiden laag.
Leg de noten op de bakplaat en strooi er wat grof zeezout overheen.
Bak de nootjes in 15 minuten mooi bruin. Je hebt nu van je simpele healthy snack een lekkere spicy one gemaakt. Van deze heerlijke noten kun je zeker niet afblijven, hier blijf je maar van eten.
Leuk feitje: pinda’s vallen officieel niet onder de nootsoorten het zijn namelijk peulvruchten. Daarnaast bevatten deze veel omega-6 vetzuren. Omega-6 vetzuur bevordert ontstekingen, daarom raden wij bij voorbaat aan om enkel noten te gebruiken.