Help!!! Hoe overleef ik de feestdagen

Week 2 van december, Sinterklaas is het land uit en we gaan ons alweer klaarmaken voor de kerstdagen. Dat betekend dat we onze discipline weer bij elkaar moeten rapen om te zorgen dat we een uitgebalanceerd eetpatroon aanhouden.

Snacks

We beginnen de kerst vaak met een maaltijd zoals: een ontbijt of een uitgebreide lunch en dan krijgen we een groot gat wat gevuld wordt met allerlei snacks. En al die kleine hapjes geven nou niet echt verzadiging, het is niet dat we denken goh wat een honger. Maar die schattige kleine hapjes zorgen wel voor een overload aan calorieën, en dan vaak ook nog eens een overload aan koolhydraten.

Waarom willen we snacken?

Partyvoedsel bezorgt je een gevoel van genot, maar hoe komt dat eigenlijk? Dat is te wijten aan dopamine, een stofje in de hersenen dat ervoor zorgt dat je achter aangename ervaringen aan gaat. Dopamine speelt daarmee ook een rol bij het ontstaan van verslavingen ook bij de ‘verslaving’ aan voedsel. We weten inmiddels ook dat een lekkernij waarvan de helft van de calorieën afkomstig is van vet en de andere helft van koolhydraten, het grootste genot oplevert en je uitlokt om eindeloos te blijven eten. Denk aan: donuts, melkchocola, chips, wit stokbrood met beleg of bitterballetjes.

En terwijl in je maag-darmstelsel een file van onverteerde lekkere hapjes ontstaat, zegt het genotzuchtige brein dankzij de dopamine: nog eentje dan. En dan is er nog iets geks: knapperige producten zoals nootjes en chips hebben door hun krokante karakter ook een dooreetfactoor. De levensmiddelenindustrie maakt daar handig gebruik van. En bij ons neemt het buik en heupvet ongemerkt toe.

Tip!

Om de omvang van buik en heupen binnen de perken te houden wissel je die verleidelijke hapjes af met:

  • snoeptomaatjes
  • garnaaltjes
  • worteltjes met eventueel hummus
  • pure noten
  • witlofscheutje gevuld met zalm/avocado/ei
  • gevulde eitjes
  • gevulde tomaatjes
  • gehaktballetje
  • kipspiesjes
  • plakjes vleeswaren
  • blokjes kaas (30+)