Opzij, opzij, opzij! Maak plaats, maak plaats, maak plaats! We hebben ongelofelijke haast!

Stress zit diep verweven in onze cultuur. De meeste mensen weten ondertussen dat het belangrijk is om voor rust en ontspanning te zorgen en tegelijkertijd nemen we hier vaak toch niet de moeite of de tijd voor. Eén van de redenen hiervoor is dat we vaak beter voor een ander zorgen dan voor onszelf. Maar ook wordt nog altijd onderschat hoe ontzettend belangrijk dit voor je gezondheid is. Terwijl ze in Spanje al jaren aandacht geven aan ontspanning en ons voor gek verklaren dat we continu bezig zijn met voeding en sporten, maar vervolgens gestresst door het leven gaan.

Terug naar de middelbare school: een mini-biologie lesje

Om te begrijpen hoe stress en ontspanning in je lichaam werken beginnen we met een mini-biologielesje. Je hebt in je lichaam 2 soorten zenuwstelsels:

  • Het centrale zenuwstelsel

Dit is het stelsel waar we controle op hebben. Dit deel stuurt de spieren aan en zorgt dat we kunnen bewegen en praten.

  • Het autonome zenuwstelsel

Dit is het stelsel dat werkt buiten je bewustzijn om. Het zorgt voor je ademhaling, je hartslag, je spijsvertering en meer.

Vervolgens heeft het autonome zenuwstelsel weer twee regelsystemen.

De sympathicus

Dit kun je zien als het gaspedaal van je lichaam. Dit regelsysteem stelt ons in staat te overleven in levensbedreigende situaties. Als deze actief is dan stijgt de hartslag, bloeddruk en ademsnelheid.

De parasympathicus

Dit kun je zien als het rempedaal van je lichaam. Dit is de tegenspeler van de sympathicus, want het is verantwoordelijk voor herstel, reparatie en rust. Als deze actief is daalt je hartslag, je bloeddruk en krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof.

Bij een gezond patroon is er balans tussen deze twee regelsystemen. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Maar, tegenwoordig zijn we allemaal druk. Alles moet snel en we staan bloot aan veel stress. Wanneer stress te lang aanhoudt dan is het sympathische zenuwstelsel continu actief, het gaspedaal is continu ingedrukt. En dit is ongezond.


De gevolgen van stress

Hoofdpijnen, nekklachten, vermoeidheid, slecht slapen, concentratieproblemen, hoge bloeddruk, vaak ziek zijn, burn-out. Allen gevolgen van langdurig stress. Maar stress heeft ook invloed op je eetpatroon!

Chronische stress leidt tot meer honger, want ons hongerhormoon (ghreline) die stijgt. We hebben een grotere behoefte aan suikers en zijn vatbaarder voor emotioneel/stress eten. Als dat al niet erg genoeg is, blijken we ook minder in staat te zijn om grip te krijgen op ons eetpatroon.

Heb jij het gevoel dat je de grip op je eetpatroon kwijt bent door stress of door vermoeidheid?

Dan zijn de volgende 5 (praktische) adviezen speciaal voor jou!

Pak je stressoren aan

Kijk eens echt kritisch naar je leven: wat levert je stress op? Kun jij zelf deze factoren verminderen?

Plan (meer van) je vrije tijd in

Pak je (digitale) agenda erbij en plan voor elke week minimaal één moment voor jezelf. Denk aan een warm bad, een wandeling in de natuur, lezen van een goed boek.

Zorg voor een goed kwalitatieve slaap

Laat je hier eventueel bij begeleiden. Maar begin bij een vaste slaap- en avond-routine.

Maak van ademhalingsoefeningen een routine

Nu zelfs de wetenschap heeft aangetoond dat ademhalingsoefeningen daadwerkelijk stress kunnen verminderen heb je geen smoesjes meer! Het hoeft ook niet zoveel tijd te kosten als je denkt en je kunt het al een minuutje op de wc doen.

Wandel in de natuur

Dit boost je serotonine level. Serotonine is een neurotransmitter dat weer een voorloper is van melatonine, ons slaaphormoon.

Lukt het je niet om zelfstandig de vicieuze cirkel te doorbreken?

Weet dat je het niet alleen hoeft te doen! Je kunt contact opnemen met ons om samen met één van onze diëtisten te werken.