Vakantievermaak

Met het volgende recept laat je je hele huis naar een bakkerij ruiken! We gaan namelijk zelf brood bakken. En nee, daar heb je geen broodbakmachine voor nodig. Oh, en alvast een spoiler, want wanneer je dit brood maakt, kun je het gelijk beleggen met je homemade eiersalade (zie het derde recept).

Ingrediënten:

  • 6 g gist (of 15 g verse gist)
  • 325 ml lauwwarm water
  • 5 g basterdsuiker
  • 1,5 theelepel zout
  • 500 g volkorenmeel
  • 20 g boter

Andere benodigdheden:

  • Grote mengkom (moet zo’n kilo aan deeg in passen)
  • Weegschaal
  • Broodvorm (12 x 19 cm)
  • Keukenthermometer
  • Vershoudfolie
  • Olie om de kom mee in te vetten
  • Evt. bloem om te bestuiven

Bereidingswijze:

  1. Zet alle ingrediënten eerst klaar en weeg ze nauwkeurig af.
  2. Meng in een grote kom alle ingrediënten, dit kan met de hand of in een keukenmachine.
  3. Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Wanneer het snel scheurt, moet je nog even verder kneden.
  4. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en draai het om zodat alle zijdes bedenkt zijn met olie.
  5. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek onder een stukje vershoudfolie.
  6. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is. Je kunt het deeg testen door er met je vinger in te prikken. Wanneer het gat zichtbaar blijft, is het klaar met rijzen.
  7. Druk de lucht er voorzichtig uit met je vingertoppen en druk het uit tot een cirkel.
  8. Vorm daarna weer een mooie bol van het deeg door de buitenste zijdes naar binnen te halen.
  9. Draai de bol om en laat zo een kwartier rusten.
  10. Maak het deeg mooi bol en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Laat het deeg, verpakt in vershoudfolie, nogmaals een uurtje reizen op een warme plek.
  12. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  13. Het deeg is klaar als het volume verdubbeld is en licht terugveert.
  14. Kerf in het deeg met een scherpe mes.
  15. Bak het brood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

TIP! Brood dat wat oud is geworden, kan je weer krokant maken door het een minuut of 10 te verwarmen in de oven (op 180 graden Celsius).

0