BRAVO deel 5: Ontspanning (en slaap)

Ontspanning en slaap worden hier bewust apart benoemd. Het is namelijk zo dat we deze twee dingen door de dag heen anders benutten en het andere dingen voor ons lichaam doet. Hoe dat zit? Dat legt Ilse je uit:

“Ontspanning is vooral een bewuste mentale rust en slapen is vooral een onbewuste lichamelijke rust. Voor onze gezondheid is het van belang om van zowel slaap als van ontspanning voldoende te krijgen.

Ontspanning

Hoeveel je er van nodig hebt en hoe jij jezelf kan ontspannen is per persoon heel verschillend. Het verschilt bij een persoon soms ook van dag tot dag. De één gaat met een goed boek op de bank zitten, de ander duikt juist de sportschool in. Het feit dat je iets kiest waar je blij van wordt is dan ook heel belangrijk.

Zelf doe ik regelmatig aan yoga en meditatie. Dit vind ik een heerlijke manier om mijn hoofd leeg te maken en om weer echt even een verbinding te maken met mijn lijf. Even voelen hoe het er met mijn lichaam voor staat en de spanningen loslaten die zich (vanzelfsprekend) opbouwen in mijn drukke leven. Een bekend gezegde vanuit de yoga is dan ook: “Heb je genoeg tijd doe dan elke dag een half uur aan yoga, heb je géén tijd dan elke dag een uur”.

Belangrijk


Ontspanning voor je hoofd, oftewel het ontladen van stress, is héél erg belangrijk. Door iets te doen dat je graag doet kun je namelijk weer opladen voor de dagen die nog moeten komen. Het is dan ook voor de ontspanning totaal zinloos om iets te gaan doen waar je geen zin in hebt. Uiteraard zijn er situaties te bedenken waarbij je van te voren geen zin had om te gaan, maar dat het achteraf gezien toch erg leuk en fijn was. Goed dat je bent gegaan en daar heb je dus wel wat aan gehad.

Ook zijn er dingen die je echt niet leuk vindt om te doen, maar waarvan je vindt dat je het moet doen omdat het “zo gezond is”. Dat heb ik met hardlopen, daar vind ik dus echt helemaal niks aan! Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar nee, het is echt niks voor mij. Ik ben er dus uiteindelijk mee opgehouden en ga het ook niet snel meer doen.

Als je namelijk iets MOET doen waar je niet zoveel zin in hebt, dan laad je er niet echt van op, dan kost het alleen maar energie, dus het is géén ontspanning! Het doel van ontspannen is dat het stress wegneemt en geen extra stress toevoegt. In onze maatschappij moet je eigenlijk overal aan meedoen en alles leuk vinden, maar om met de woorden van mijn zus te spreken: “Geen zin is óók een goede reden om iets niet te doen”.

Slapen

Ik vind het echt heerlijk om te slapen! Het liefst ga ik om 22:00 in bed liggen, lees nog even of kijk tv en ga dan rond 22:30, soms 23:00 slapen. Ik weet dat als ik me het best voel als ik elke nacht tenminste 7 uur slaap. Ook ben ik dan het gezelligst. Het liefst sta ik ongeveer elke dag om dezelfde tijd op. Maar ja, ik heb een druk leven en daar past het soms niet helemaal bij om er op tijd in te liggen.

Ik heb ook wel eens dagen dat ik, wanneer ik eindelijk op de bank plof, ook geen zin heb om meteen het bed in te duiken. Dan heb ik lopen hollen (voor de kinderen, de hond, het huishouden, werk, sporten, etc.). Ik wil dan nog even bijpraten met mijn man, gezellig bellen met een goede vriend of een leuk programma op tv kijken. En als ik daar dan eenmaal zit, dan is het soms best lastig om mezelf streng toe te spreken en netjes naar bed te gaan. Op zich natuurlijk helemaal niet erg, af en toe.

De volgende ochtend merk ik het alleen wel meteen als ik een keer niet voldoende heb geslapen. Zo heb ik dan die ochtend wat spierpijn, beetje last van mijn rug, ben ik nog slaperig of ik heb een kanon van een ochtendhumeur. Dus al met al doe ik niet alleen mezelf een plezier, maar ook de rest van mijn gezin, als ik op tijd in mijn bed lig. Te weinig slapen zorgt op de lange termijn namelijk niet alleen voor een minder gezellige moeder in de ochtend. Het kan ook slechte effecten hebben voor je gezondheid.

Wat zijn die effecten dan?

Genoeg goede slaap houdt je hersenen gezond. Dit zorgt voor een betere concentratie, alertheid en je mogelijkheid tot leren en te onthouden wordt beter. Structureel te weinig of slecht slapen kan het ontwikkelen van o.a. hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk), diabetes en overgewicht in de hand werken. En niet onbelangrijk te weinig slapen kan zorgen voor een lager libido.”

Dus zorg ervoor dat je van slapen een prioriteit maakt en dat je elke dag even kunt ontspannen. Dat is een goede manier om je lichaam te helpen gezond te blijven.

Tips:

  • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
  • Doe tenminste een uur voor het slapen alleen nog ontspannende activiteiten, zoals lezen en laat beeldschermen weg uit de slaapkamer.
  • Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapen gaan.
  • Las overdag een piekermoment in om oplossingen te bedenken voor problemen.
  • Beweeg en sport regelmatig, maar liever niet te laat op de avond.
  • Kies bewust voor activiteiten waar je energie van krijgt, of dat nou sporten is, haken of op visite gaan.
  • Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht.
  • Vermijd dutjes of powernaps overdag.
  • Probeer iedere dag op dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.