FOODTREND 2019

Wat gaat 2019 ons allemaal brengen op het gebied van food. Wij zijn het internet even op gegaan om de foodtrends voor 2019 uit te pluizen en daar kwamen we heel veel lekkere dingen bij tegen. We weten het is nog geen foodtruck tijd maar we kunnen zelf ook easy de keuken in duiken om te gaan variëren met smaken, texturen en nieuwe producten. Want dat is het leuke van deze foodtrends.. je gaat meer variëren en komt zo achter de lekkerste smaakcombinaties.

We gaan voor plantaardig natuurlijk

Swappen in 2019

Het swappen van voedingsstoffen. Wat bedoelen we daar mee?  Nou dat je in plaats van spaghetti gemaakt van tarwe, dat je courgetti eet of pompoenpasta. Of dat je een pizza maak van bloemkool of natuurlijk de kant en klare bodems waarbij de helft groenten is in plaats van deeg. We krijgen zo meer groenten binnen en kunnen de koolhydraatbron laten staan. Dit hoeft natuurlijk niet dagelijks maar je kan zo veel meer variëren en je krijgt veel meer keuze. Wij vinden dit echt een topper, alhoewel wat het nu niet echt een trend. Wij gebruiken al jaren bloemkoolrijst en wortelpasta.

Streetfood: Hot-dogs

“De hot-dog is de hamburger van de toekomst”, zegt foodimporteur van LA streetfood Bart Mentink. Als je dan tóch vlees eet… Volgens hem is de kans groot dat het broodje hot-dog dé snack van 2019 gaat worden. Maar  we hebben het dan niet over een broodje knakworst. Het is net even wat meer werk. Verse krokante broodjes, heerlijke knapperige worstjes en een scala van toppings. Als je dan Streetfood hebt dan moet je het ook goed doen en er van genieten. Wij zullen deze zeker eens zelf gaan maken en misschien wel spotten op een hip Foodfestival.

 

Darmflora

De darmflora wordt gelukkig steeds belangrijker gevonden. Mensen komen er achter dat de darmen eigenlijk alles zeggen over ons gestel. Ten tijden van snotteren is het daarom ook niet gek dat we ons immuunsysteem via onze darmen willen verbeteren. En omdat dit steeds duidelijker wordt is voeding voor een gezonde darmflora ook een belangrijke trend voor 2019. Gefermenteerd en probiotische voedingsmiddelen steken in 2019 overal de kop op. Kimchi, tempeh, miso & kefir. Je zal daarom steeds vaker snacks van Kimchi terug zien, een mooie vleesvervanger zoals tempeh voorbij zien komen.

 

Duurzaamheid

Toen we het nieuws kregen over hoeveel water er voor nodig is om een rund te onderhouden voor het vlees, zijn veel mensen bewuster geworden over duurzaamheid. Dit is niet zo zeer een foodtrend maar het zegt wel alles over hoe het ‘food’ dan verpakt is. We willen geen witte plastic bakjes meer voorbij zien komen. We willen papier, geperst papier, kartonnen rietjes, puntzakken zien. Producten die we weer kunnen recyclen die niet voor vervuiling van onze natuur zorgen.

Tips om duurzaamheid te integreren

  • Denk ook aan het gebruiken van groentes die een gekke vorm hebben en daarom niet in de supermarkt terecht komen, vaak te vinden op de markt.
  • Minder vlees gebruiken, probeer minstens één keer in de week geen vlees te eten
  • Voedselverspilling tegen te gaan, gooi geen eten weg. Maak een soep van al je restjes groenten of een ovenschotel. Gooi je brood niet weg als het droog is maar rooster het of maak er croutons van. Je kan ook via de website toogoodtogo. Hier kan je voeding voor een gereduceerde prijs kopen bij een restaurant bij jou in de buurt.

 

Zo kunnen we 2019 toch heerlijk in gaan!